Se encuentra usted aquí

Reial decret llei 5/2023 que recull SUSPENSIÓ DE VISTES I PROCEDIMENTS PER MALALTIA DEL PROFESSIONAL DE L'ADVOCACIA

Donada la seva especial rellevància per a la professió, us recordem que en el BOE del 29 de juny de 2023 es publicava el text del Reial decret llei 5/2023 que recull la suspensió de vistes i procediments per malaltia del professional de l'advocacia o dels seus familiars pròxims, i també per naixement i cura de menor.

El Reial decret llei assenyala la “urgència i necessitat” d'aquestes mesures que “permetin una major conciliació de la vida personal i familiar amb l'acompliment professional de les persones professionals de l'advocacia, la procura i els graduats i les graduades davant els tribunals de justícia”. El Govern recull així algunes de les demandes històriques de conciliació reclamades per l'Advocacia en aquest Reial decret llei.

En l'àmbit Penal, la norma estableix que procedeix la suspensió del judici oral “quan algun membre del Tribunal, el Fiscal o el defensor de qualsevol de les parts, emmalaltís sobtadament fins al punt que no pugui continuar prenent part en el judici ni pugui ser reemplaçat aquest últim sense greu inconvenient per a la defensa de l'interessat”. “El mateix s'aplicarà, en el cas del defensor de qualsevol de les parts, en els supòsits de defunció o hospitalització o intervenció quirúrgica per causa greu, d'un familiar fins al segon grau per consanguinitat o afinitat”, afegeix el Reial decret llei, que modifica l'article 746 de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

En el cas de part assenyala que “si la suspensió (del judici oral) se sol·licita per haver-se produït o iniciat el part de manera sobtada, o sense temps suficient perquè un altre advocat o advocada pugui fer-se càrrec de l'assumpte i preparar-lo, se suspendrà l'assenyalament pel temps mínim imprescindible en atenció a la seva complexitat.”

A més el Reial decret llei modifica la Llei 1/2000, de 7 de gener, d'Enjudiciament Civil per a establir que “podran interrompre's els terminis i demorar-se els termes durant un termini de tres dies hàbils quan pels Col·legis d'Advocats o Procuradors o per les parts personades es comuniquin causes objectives de força major que afectin la persona professional de l'advocacia o de la procura, com ara naixement i cura de menor, malaltia greu i accident amb hospitalització, defunció de parents fins a segon grau de consanguinitat o afinitat o baixa laboral certificada per la seguretat social o sistema sanitari o de previsió social equivalent”

Igualment, es regula que “també se suspendrà el curs del procediment, a sol·licitud del professional de l'advocacia, per la defunció, accident o malaltia greus del seu cònjuge, de persona a la qual estigués unit per anàloga relació d'afectivitat o d'un familiar dins del primer grau de consanguinitat o afinitat. La suspensió es produirà per tres dies hàbils a comptar des de l'endemà del fet causant, termini que podrà ser de fins a cinc dies hàbils quan a aquest efecte calgui un desplaçament a una altra localitat”. “Aquests terminis de suspensió quedaran reduïts a dos i quatre dies hàbils, respectivament, quan la defunció i les altres circumstàncies assenyalades afectin familiars en segon grau d'afinitat o consanguinitat”, detalla.

Estableix així mateix que se suspendrà el procediment “per accident o malaltia del professional de l'advocacia intervinent”, durant tot el període coincident amb la baixa laboral conforme a la legislació laboral, “per un termini màxim de trenta dies naturals, transcorreguts els quals s'alçarà la suspensió”.

Segons aquest Reial decret, també podran sol·licitar la suspensió del procediment els professionals que estiguin gaudint del permís de maternitat o paternitat, durant tot el període establert per la legislació. “La suspensió així sol·licitada afectarà a tots els procediments en els quals intervingui la persona professional de l'advocacia en qüestió”, afegeix. I es podrà sol·licitar un nou assenyalament si resultés impossible assistir a una vista “per causa de força major o un altre motiu d'anàloga entitat, com ara naixement i cura de menor, malaltia greu i accident amb hospitalització, defunció de cònjuge o de persona a la qual estigués unit en relació anàloga al matrimoni, defunció de parents fins a segon grau de consanguinitat o afinitat o baixa laboral”. “Es respectarà en la data del nou assenyalament el període de baixa obligatòria que, per malaltia, naixement o cura de menor, tingués establert la persona professional de l'advocacia”, afegeix.

A totes aquestes causes de suspensió introduïdes per a l'enjudiciament civil, també podran acollir-se els professionals en la jurisdicció social.

Tornant sobre la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal, i en relació amb la suspensió del judici oral, el reial decret llei assenyala que si es tracta d'un procés en el qual el professional de l'advocacia ha estat designat pel torn d'ofici “només se suspendrà el procediment pel temps que demori el Col·legi professional corresponent a proveir la designació de nou professional per a evitar causar indefensió a la part”.